Engasjement nytter

Verden har aldri vært bedre enn slik den var like før korona.

For å nevne et par ting, så gikk det rekordbra med likestilling, gjennomsnitsalder, skolegang, teknologi og solenergi. Og fattigdom, sult, barnebarbeid, barnedødelighet og krig var det mindre og mindre av.

Dette kunne på ingen måte skjedd dersom det ikke var for enkeltmennesker som engasjerte seg for en bedre verden. Og for å gjøre det hele mer håndgripelig har vi tatt med noen eksempler på folk som har brukt sin stemme, sin interesse og sitt engasjement til noe veldig positivt!

Stopp utkastelsen av Mustafa

Bjørn Norman har i 2021 klart å samle inn hundretusener av kroner og fått med seg titusener av støttespillere for å stoppe utkastelsen av Mustafa Hasan. Mustafa og hans bror Abdel har juridisk identiske saker, men den ene får bli, og den andre må dra fra Norge. Takket være initiativet til Bjørn og titusenvis av andre ble saken anket, og Mustafa fikk bli i Norge!

Strilawalk

StrilaWalk ble opprettet i 2018 av to unge gutter, Simen Jensen og Mads Bjørsvik. Tanken deres var å skape et arrangement som gikk ut på å gå fra Rong til Sartor, for å samle inn penger til forskning på barnekreft. Engasjementet var stor fra første stund og StrilaWalk ble et årlig arrangement. I 2021 samlet de inn nesten 100 000 kroner!

Grønne folk

I 2015 satt Ragnhild ved kjøkkenbordet på familiegården i Frosta. Hun så nok en traktorhenger med utsorterte gulrøtter på passere forbi, på vei til søppeldynga for å bli kastet. Ragnhild slo hendene sammen og bestemte seg. «Nå er det nok! Verden har behov for sunn mat. Da kan ikke vi se på at lass på lass med gode, næringsrike grønnsaker går til spille. Vi må gjøre noe!»

Slik startet Grønne Folk. Istedenfor å kaste grønnsaker med litt feil størrelse eller form ønsker Ragnhild og familien hennes å produsere bærekraftig mat av den!

I want people, when they realize they have been wrong about the world, to feel not embarrassment, but that childlike sense of wonder, inspiration, and curiosity that I remember from the circus, and that I still get every time I discover I have been wrong: “Wow, how is that even possible?”

― Hans Rosling, Forfatter av Factfullness